Nedeľňajší súper - Nemci si Slovákov určili sami, Krupp je hrdý

29.04.2011 Celý región

Bratislava 29. apríla (TASR) - Nemecký hokej si svoj osud vybral sám vlani v Kolíne. Keď vtedajší výber na MS zdolal v záverečnom zápase druhej fázy Slovákov 2:1, pokračoval v ťažení, získal celkovo nečakané 4. miesto a súpera poslal domov bez štvrťfinálového zážitku. Tým sa ale riadne pohli veci v renkingu IIHF, Slováci klesli zo 7. na 8. priečku a Nemci naopak postúpili z 12. na 9. pozíciu. Tým pádom sa vygeneroval formát bratislavskej A-skupiny: Rusko (1) - SR (8) - Nemecko (9) - Slovinsko (16 - nováčik). A krajina predchádzajúceho organizátora si v nedeľu o 20.15 zmeria sily s favorizovaným domácim tímom po tom, ako v piatok turnaj rozohrá proti azda najväčšiemu hviezdnemu menoslovu z Ruska.

Slovenskí hokejisti už budú môcť počítať aj s rozšírenou enklávou z NHL. Ich predpokladaná zostava sa rysuje takto: Halák (Lašák) - Podhradský, Štrbák, Jurčina, Graňák, Baranka, Majeský - Marián Hossa, Demitra, Marcel Hossa - Gáborík, Stümpel, Nagy - Šatan, Handzuš, Bartečko - Radivojevič, Surový, Zedník (Ružička). Určite sila. Ale nikto sa nevzdáva vopred, tobôž Nemci. Budú \"kašľať\" na nepriaznivý program v skupine i na to, že proti nim stojí rovný tucet medailistov z MS a aj niekoľko bývalých majstrov sveta.

Slovenská reprezentácia odohrala v samostatnej ére s Nemeckom celkovo 41 zápasov s bilanciou 23 víťazstiev, jednej remízy a 17 prehier. Celkové skóre taktiež hovorí v prospech zverencov trénera Glena Hanlona, ale taktiež to nie je žiadna veľká dominancia. Navyše skóre 104:94 je v pomere vlastne tesné. Krajiny sa naposledy stretli vo februári na Slovakia Cup-e v Bratislave, kde domáci výber zvíťazil poľahky 4:1. Slováci uspeli aj v predchádzajúcom stretnutí, vlani v novembri na Nemeckom pohári 3:2 po predĺžení. Lenže roky predtým a to najmä v dôležitých zápasoch to bola bieda.

Tréner Uwe Krupp nominoval na šampionát takmer výlučne hráčov z najvyššej domácej súťaže. V 21-člennom kádri figurujú iba traja legionári. Z tímu Toronto Marlies zo zámorskej AHL prišla dvojica Korbinian Holzer a Marcel Müller a obranca Justin Krueger pôsobí vo švajčiarskom SC Bern. Najväčšou hviezdou je brankár Dennis Endras, ktorý sa vlani veľkou mierou zaslúžil o výborné umiestnenie a vyhlásili ho aj za najužitočnejšieho hráča MS.

\"Majú tím poskladaný hlavne z domácej ligy, ktorá sa veľmi zlepšila. Čakajú na ďalších dvoch hráčov, Christiana Ehrhoffa a možno aj Marca Sturma. Vieme, že sú veľmi rýchli, často sme s nimi hrali a majú dobrého trénera a sú schopní všetkého. Neviem, možno dokážu zopakovať umiestnenie z vlaňajších majstrovstiev...,\" charakterizoval nedeľňajšieho súpera Glen Hanlon.

Pochvala trénerského kolegu z úst \"dočasne slovenského\" Kanaďana nie je frázou. Krupp prevzal v decembri 2005 situáciu v dezolátnom stave a teraz pred MS v Bratislave hrdo hlási: \"Po tomto šampionáte a bez ohľadu na výsledok môj nástupca vhupne do dobrej pozície.\" Pre agentúru DPA ďalej zdôraznil: \"Som na chlapcov pyšný, dlhé roky som ich sledoval, pozýval, testoval a vyzýval. Vznikol z toho mladý kolektív, ktorý sa postupne dostal na vysokú medzinárodnú úroveň.\"

Generálny manažér Klaus Merk priznáva, že vlani bol špeciálny šampionát a netreba mať teraz veľké oči. \"Mali sme dosť šťastia, mali sme posily z NHL. Všetko akosi dobre klaplo. Na druhej strane máme aj teraz fajnovú grupu a azda opäť dáko prekvapíme.\" Nemcom bude chýbať líderstvo Marcela Goca z NHL (Nashville). Vlaňajší kapitán držal kolektív vo vypätých situáciách a sám sa nehral na kanoniera, či hviezdu. Toho vypätia bolo neúrekom, veď Nemci na domácich MS odohrali 7 z 9 zápasov s najtesnejším gólovým rozdielom.

Nemecko nepatrí do skupiny hokejových veľmocí, ale je akoby v druhej línii vyspelou hokejovou krajinou. Menej prirodzeného herného talentu i tradície rozvoja zručností nahrádzajú koncepčná práca a parádna infraštruktúra. V krajine je registrovaných 8,5 tisíc dospelých hokejistov mužského pohlavia a viac ako 11 tisíc juniorského a nižšieho veku. Počet klzísk - 175 v arénach a 44 otvorených - to hovorí jasnou rečou.

Káder Nemecka:

Nemecko:

Brankári - Dennis Endras (Augsburg), Dimitri Pätzold (Straubing)

Obrancovia - Robert Dietrich, Nikolai Goc (obaja Mannheim), Korbinian Holzer (Toronto Marlies/AHL), Justin Krueger (SC Bern/Švaj.), Kevin Lavallee (Mníchov), Constantin Braun, Frank Hördler (obaja Berlín)

Útočníci - Alexander Barta (Hamburg), Philip Gogulla (Kolín), Felix Schütz, Thomas Greilinger (obaja Ingolstadt), Marcel Müller (Toronto Marlies/AHL), John Tripp, Christoph Ullmann (obaja Kolín), Patrick Reimer, Daniel Kreutzer (obaja Düsseldorf), André Rankel (Eisbären Berlín), Michael Wolf (Iserlohn), Kai Hospelt (Wolfsburg)
 

Vyberte región